ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ I. ΠΑΝΤΟΣ
ΕΙΔΙΚΕΥΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΩΣ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ
“ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ” Παπανικολή 14-16, 152 32 Χαλάνδρι
Τηλέφωνο +30 210 6894326 | Fax +30 210 6890897
Ε info@pantos.gr | www.genesisathens.gr

Ο γυναικολόγος Κωνσταντίνος Πάντος ειδικεύτηκε στη Μαιευτική - Γυναικολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 1988 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εξειδικεύτηκε στον τομέα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο Royal Women Hospital, Melbourne Australia (1987-1989).
ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ
Με σχεδόν τριάντα χρόνια πείρας στη μαιευτική και γυναικολογία και είκοσι πέντε χρόνια ως ειδικός στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας, ο Κωνσταντίνος Πάντος διαθέτει εμπειρία πάνω σε όλες τις πτυχές της θεραπείας και της τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Το 1994, ο Δρ. Πάντος ίδρυσε το Κέντρο Ανθρώπινης Αναπαραγωγής, μια ιδιωτική μονάδα αντιμετώπισης της ανθρώπινης υπογονιμότητας, η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες, πιο ολοκληρωμένες, εξειδικευμένες μονάδες παροχής υπηρεσιών γονιμότητας στην Ευρώπη με πάνω από 4.000 κύκλους IVF ετησίως. Δέχεται υπογόνιμα ζευγάρια από ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, της Αυστραλίας και των ΗΠΑ και από σύνολο 32 χωρών. Χαίρει διεθνούς αναγνώρισης για την υψηλή ποιότητα ιατρικής περίθαλψης, την αποτελεσματικότητα των μεθόδων και για το πρωτοποριακό έργο στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας, ενσωματώνοντας πάντοτε με επιτυχία νέες και πρωτοποριακές τεχνολογίες στη φροντίδα των ασθενών. Το 2004, ο Δρ. Πάντος ίδρυσε την Κλινική με δ.τ. “ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ”, μια ιδιωτική Μεικτή Χειρουργική Κλινική, η οποία έκανε τη διαφορά στον τομέα της υγείας. Είναι μια σύγχρονη Κλινική, που διαθέτει εξοπλισμό και εργαλεία τελευταίας τεχνολογίας, στελεχωμένη με κορυφαίους έλληνες επιστήμονες της ιατρικής, με σκοπό την ικανοποίηση αναγκών για υπηρεσίες υψηλής εξειδίκευσης και χειρουργικές τεχνικές “μονοήμερης νοσηλείας στην Κλινική”. Η Κλινική διαθέτει Μονάδα IVF, Χειρουργικό Τμήμα, Γυναικολογικό Τμήμα, Μικροβιολογικό και Βιοχη- μικό Εργαστήριο και Τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής.
Πέραν αυτής της ευρείας πείρας στην ιατρική πρακτική, ο Δρ. Πάντος είναι συντάκτης επιστημονικών εργασιών, οι οποίες παρουσιάζονται σε εθνικά και διεθνή συνέδρια στους τομείς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, της αναπαραγωγικής γενετικής, της μαιευτικής και γυναικολογίας. Ακούραστος στην έρευνα για βελτιώσεις στη φροντίδα των ασθενών του, και ταξιδεύοντας αδιάκοπα, ο Δρ. Πάντος είναι παγκοσμίως γνωστός για την αφοσίωσή του στο αντικείμενό του και στο επιστημονικό Κέντρο του. Είναι μέλος διεθνών οργανώσεων, μεταξύ άλλων της ESHRE - Ευρωπαίκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, της Εταιρείας Γονιμότητας Αυστραλίας, της Ακαδη- μίας Επιστημών Νέας Υόρκης, της Αμερικανικής Εταιρείας Γονιμότητας καθώς και εθνικών οργανώσεων περιλαμβανομένης της Ελληνικής Εται- ρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
Ο Δρ. Πάντος έχει συνάψει επιστημονικές συνεργασίες για τη διεξαγωγή έρευνας για την αξιολόγηση και τη βελτίωση κλινικών εφαρμογών στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, με εθνικά και διεθνή ιδρύματα και πανεπιστήμια, όπως το Εργαστήριο Ανοσολογίας και
Βλαστικών Κυττάρων Monash (MICSL), Μελβούρνη, Αυστραλία, το Εργαστήριο Μοριακής Γενετικής GENOMA, Ρώμη, Ιταλία, το Εργαστήριο Ιατρικής Γενετικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ελλάδα, PGS Taskforce, της Ευρωπαίκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (European Society of Human Reproduction and Embryology-ESHRE).
Το 1997, ο Δρ. Πάντος υπήρξε ο πρώτος στην Ελλάδα που προσέφερε τη δυνατότητα καλλιέργειας και μεταφοράς βλαστοκύστεων με βελτιω- μένα ποσοστά κύησης. Το 2003, ο Δρ. Πάντος και η ομάδα του υπήρξαν πρωτοπόροι στη βιοψία κυττάρων από βλαστοκύστεις και στην προεμφυτευτική γενετική διάγνωση (ΠΓΔ) για τη διάγνωση της β-θαλασσαιμίας. Τότε ήταν που γεννήθηκε το πρώτο υγιές παιδί παγκο- σμίως με την εφαρμογή αυτής της μεθόδου. Αυτή η καινοτομία είχε ως αποτέλεσμα η μονάδα IVF να συμπεριληφθεί (η μόνη από την Ελλάδα) στην ιστορία της IVF: Τα ορόσημα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής
Τη μεγαλύτερη αποδοχή εισέπραξε από την επιστημονική κοινότητα το ερευνητικό έργο του κυρίου Πάντου και των συνεργατών του στην Ελλάδα και την Αυστραλία, το οποίο και έλαβε περισσότερες από 92 αναφορές στα μέσα ενημέρωσης διεθνώς. Η έρευνα αυτή αφορούσε στην αναγνώριση, με βάση της γονιδιακής τους έκφρασης, των γονιμοποιημένων ωαρίων που εμφυτεύονται και δημοσιεύτηκε το 2008. Αυτή η καινοτομία είχε ως αποτέλεσμα ο Δρ. Πάντος και η ομάδα του να συμπεριληφθούν για δεύτερη φορά στην Ιστορία της IVF (IVF Ηi- story): Τα ορόσημα (The milestones) ivf-history.html
Πρόσφατα, ο Δρ. Πάντος και η ομάδα του επελέγησαν από την Ευ- ρωπαίκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) για να συμμετάσχουν σε Τυχαιοποιημένη μελέτη: “Εκτίμηση της ευπλοειδίας των ωαρίων σε γυναίκες ηλικίας 36-40 ετών με προεμφυ- τευτικό χρωμοσωμικό έλεγχο με μικροσυστοιχίες (PGS Αrray-CGH)” (http:// page.aspx/1546).
Τον Φεβρουάριο 2011, ο Δρ. Πάντος παραχώρησε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN με αφορμή τη γέννηση υγιούς παιδιού, ύστερα από προεμφυτευτική γεννετική διάγνωση, από ένα ζευγάρι όπου και οι δυο γονείς ήταν φορείς σπάνιας κληρονομικής νόσου των οφθαλ- μών, η οποία ονομάζεται συγγενής αμαύρωση LEBER http://
(ή απευθείας στη διεύθυνση video/in- ternational/2011/01/31/wv.embryo.euro.switch.bk.d.cnn). Πρόσφατα, ο Δρ. Πάντος προέβη στην υπογραφή συνεργασίας της Κλινικής “ΓΕ- ΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ” με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, η οποία αποσκοπεί στην προσφορά εκπαιδευτικού προγράμματος e-learning σε πτυχιούχους ιατρικής και επιστήμονες, οι οποίοι επιθυμούν να αποκτήσουν τα απαραίτητα προσόντα για μια επιτυχή σταδιοδρομία στον τομέα της υπο- βοηθούμενης αναπαραγωγής.
Προσφερόμενες Ιατρικές Υπηρεσίες
-
Υστεροσκόπηση
-
Σπερματέγχυση
-
Εξωσωματική Γονιμοποίηση & Εμβρυομεταφορά
-
Διάνοιξη Διαφανούς Ζώνης Γονιμοποιημένου Ωάριου
-
Ενσοσαλπιγγική Μεταφορά Γαμετών (GIFT)
-
Ενσοσαλπιγγική Μεταφορά Ζυγωτών (ΖIFT)
-
Ωρίμανση Ωάριων στο εργαστήριο - in vitro maturation (IVM)
-
Διατήρηση Εμβρύων, Ωάριων και Ωοθηκικού Ιστού στην κατάψυξη Κατάψυξη σπέρματος - Τράπεζα Σπέρματος
-
Δωρεά Ωάριων - Εμβρύων
-
Προεμφυτευτική Διάγνωση
-
Τμήμα Ψυχολογικής Υποστήριξης & Συμβουλευτικής
-
Βιοψία Όρχεων σε αζωοσπερμικούς άνδρες και Μικρογονιμοποίηση
-
Ωάριων
Η ανθρώπινη αναπαραγωγή βασίζεται στην ένωση των θήλυ και αρρένων γαμετών, δηλαδή των ωαρίων με τα σπερματοζωάρια. Τα ωάρια που απελευθερώνονται από την ωο- θήκη διατηρούν τη δυνατότητα να γονιμοποιηθούν μέχρι 12 ώρες, ενώ τα σπερματοζωάρια διατηρούν την γονιμοποιητική τους ικανότητα για 48 περίπου ώρες από τη στιγμή που ει- σέρχονται στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας. Το σπερματοζωάριο ταξιδεύοντας μέσω του κόλπου γονιμοποιεί το ωάριο στη λήκυθο της σάλπιγγας συντελώντας στη δημιουργία του ζυγωτού. Το ζυγωτό μεταφέρεται στη συνέχεια στη μήτρα, όπου η εμφύτευσή του σηματοδοτεί την έναρξη της κύησης.
Η Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, αποτελώντας μία προσομοίωση της ανωτέρω διαδικασίας, έδωσε τη δυνατότητα στα υπογόνιμα ζευγάρια να αποκτήσουν απογόνους. Συγκεκριμένα, η εξωσωματική γονιμοποίηση περιλαμβάνει την διακολπική απομόνωση των ωαρίων με υπερηχο- γραφική καθοδήγηση, την κατάλληλη επεξεργασία των δειγμάτων σπέρματος, την in vitro γονιμο- ποίηση των ωαρίων, την ανάπτυξη των εμβρύων κατά το προεμφυτευτικό στάδιο στο εργαστήριο, καθώς και τη μεταφορά τους στη μήτρα για την εμφύτευση.
Η εμβρυομεταφορά μπορεί να λάβει χώρα σε διάφορα στάδια της εμβρυϊκής ανάπτυξης. Ο σχηματισμός βλαστοκύστης έχει προταθεί ως κριτήριο αξιολόγησης της βιωσιμότητας του εμβρύου. Οι βλαστοκύστεις, παρότι έχουν παρόμοια μορφολογία, συνήθως χαρακτηρίζονται από σημαντικά διαφορετικό αριθμό κυττάρων και ικανότητα εκκόλαψης από τη διαφανή ζώνη. Η ανθρώπινη βλαστοκύστη έχει περίπου 60 κύτταρα την πέμπτη μέρα μετά τη γονιμοποίηση, μέχρι 160 κύτταρα την έκτη μέρα μετά τη γονιμοποίηση και πάνω από 200 κύτταρα μετά την εκκόλαψη της. Τα τροφεκτοδερμικά κύτταρα της βλαστοκύστης διαι- ρούνται με πιο γρήγορους ρυθμούς σε σχέση με τα κύτταρα της έσω κυτταρικής μάζας. Συγκεκριμένα, από τη τέταρτη ημέρα μετά τη γονιμοποίηση, που ξεκινά ο σχηματισμός της βλαστικής κοιλότητας, μέχρι την τελική της διαμόρφωση, τα τροφεκτοδερμικά κύτταρα διπλασιάζονται, ενώ ο αριθμός των κυττάρων της έσω κυτταρικής μάζας διπλασιάζεται μεταξύ της πέμπτης και έκτης μέρας μετά τη γονιμοποίηση. Η ανθρώπινη βλαστοκύστη κατά το πλήρη σχηματισμό της αποτελείται κατά 60% από τροφεκτοδερμικά κύτταρα και 40% από κύτταρα της έσω κυτταρικής μάζας. Η μεταφορά στο στάδιο της βλαστοκύστης, δηλαδή την 5η ή 6η ημέρα μετά τη γονιμοποίηση, είναι προτιμότερη διότι σύμφωνα με πολλές μελέτες αυξάνει σημαντικά το ποσοστό εμ- φύτευσης ανά μεταφερόμενη βλαστοκύστη και το ποσοστό γεννήσεως ανά κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης, σε σύγκριση με την εμβρυομεταφορά σε προηγούμενα στάδια.
Εξαλλου όλη η έρευνα πλέον έχει εστιαστεί στη “συνομιλία“ της βλαστοκύστης με το ενδομήτριο προκειμένου να “ανοίξει“ το παράθυρο εμφύτευσης. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να απομονωθούν οι χημικοί αυτοί παράγοντες που εκκρίνονται από τη βλαστοκύστη για να αναγνωριστεί από το ενδομήτριο προκειμένου να ολοκληρωθεί η εμφύτευση και εν συνεχεία η κύηση. Μόλις αναγνωριστεί αυτή η συνομιλία θα αποτελέσει ένα νέο άλμα στην εξέλιξη της εξω- σωματικής γονιμοποίησης.
Τέλος, η ανάπτυξη της προεμφυτευτικής γενετικής διάγνωσης (Preimplantation Genetic Diagnosis) έδωσε τη δυνατότητα ανίχνευσης πιθανών χρωμοσωματικών διαταραχών ή γενετικών νοσημάτων στο έμβρυο. Η ανωτέρω διαγνωστική μέθοδος, η οποία βασίζεται στην απομόνωση ενός ή περισσοτέρων κυττάρων από το αναπτυσσόμενο έμβρυο, έδωσε τη δυνατότητα επιλογής υγιών βλαστοκύστεων κατά την εμβρυομεταφορά, μειώνοντας τις πιθανότητες αποβολής εξαιτίας κάποιας χρωμο- σωματικής ανωμαλίας του εμβρύου ή διακοπής της κύησης λόγω γενετικού νοσήματος.