ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ∆ΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Γυναικολογία - Μαιευτική - Ιατρική Αναπαραγωγής - ∆ιερεύνηση και Αντιμετώπιση Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή Συνεργάτης Μαιευτηρίων “ΜΗΤΕΡΑ“ και “ΛΗΤΩ“, - Συνεργάτης Κέντρου Γονιμότητας και Γυναικολογίας “FUTURE FAMILY“
Κέντρο Γονιμότητας & Γυναικολογίας - Μαιευτική - Ιατρική Αναπαραγωγής - Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή
Γούναρη Δ. 196, 166 74 Γλυφάδα
Τηλέφωνο +30 210 6716126 | Κινητό +30 6940 296060

ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ (PhD)
Πανεπιστήμιο “Ovidius“ Κωστάντζα Ρουμανίας.
Καθ. Παν. Δρ. Τεοφίλ Μεχεντίντσι, Δρ. Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος.
Ενδομητρίωση και Υπογονιμότητα: Κυτταρο-Ιστολογική Μελέτη Κλινικά Συσχετισμένη (Δεκέμβριος 2008)
Ολοκλήρωση Ειδικότητας Μαιευτικής - Γυναικολογικής Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών “Ο Άγιος Ανδρέας“ (Μάιος 2014)
Έναρξη Λειτουργίας Νόμιμου Ιδιωτικού Μαιευτικού - Γυναικολογικού Ιατρείου στον Δήμο Γλυφάδας επί της Λεω- φόρου Γούναρη Δημητρίου 196 (Οκτώβριος 2014)
Εκτίμηση της ποιότητας των ωαρίων, πρόβλεψη της έκβασης της θεραπείας IVF και βελτίωση των ποσοστών επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης με βάση το μεταβολικό προφίλ του ωοθυλακικού υγρού, του ορού του αίματος και των ούρων.
Η υπογονιμότητα είναι ένα εξαιρετικά διαδεδομένο πρόβλημα, που επηρεάζει ένα στα εφτά ζευγάρια παγκοσμίως, και ως απο- τέλεσμα η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής από τότε που ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 1978. Με την ανάνπτυξη της κατανόησης της γονιμότητας και της εμ- βρυολογίας, οι διαδικασίες και οι τεχνικές στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή έχουν δεχθεί βελτίωση, και ως εκ τούτου, ο αριθ- μός των γεννήσεων που προκύπτουν από εξωσωματική γονιμο- ποίηση ή ICSI έχει αυξηθεί από τις αρχές της δεκαετίας του '90. Παγκοσμίως, το ποσοστό γεννήσεων ανά κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης κυμαίνεται από 17,2% έως 31%. Αυτά τα ποσοστά επιτυχίας παραμένουν ανεπαρκώς χαμηλά.
Η ανάπτυξη της τεχνικής ελεγχόμενης διέγερσης των ωοθηκών στη δεκαετία του 1980 επέτρεψε την παραγωγή πολλαπλών ώριμων ωαρίων και αυτό οδήγησε σε πολλαπλές εμβρυομεταφορές, βελτιώνοντας τις πιθανότητες εγκυμοσύνης σε έναν κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Σήμερα, οι γοναδοτροπίνες χορηγούνται συνήθως σε γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση, σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν οι πιθανότητες σύλληψης. Το μειονέκτημα στις πολλαπλές εμβρυομεταφορές, ωστόσο, είναι ότι η ασθενής έχει μεγαλύτερες πιθανότητες ανάπτυξης πολλαπλής κύησης, η οποία φέρει έναν αυξημένο κίνδυνο μητρικής και βρεφικής νοσηρότητας.
Βρέφη από πολλαπλές εγκυμοσύνες είναι πιθανότερο να υποστούν αποβολή ή να έχουν χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση ή/και να γεννηθούν πρόωρα και ως εκ τούτου μπορεί να χρειαστούν εγκαταστάσεις εντατικής φροντίδας νεογνών και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννηθούν με μακροχρόνια αναπηρία, όπως εγκεφαλική παράλυση, κώφωση και προβλήματα όρασης που απαιτούν μακροχρόνια ιατρική υποστήριξη. Οι πιο κοινές επιπλοκές για την μητέρας που σχετίζονται με πολλαπλές εγκυμοσύνες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων υπέρταση, προεκλαμψία, αυξημένη πιθανότητα καισαρικής τομής, φλεβικής θρομβοεμβολής, την αιμορραγία μετά τον τοκετό, και τον διαβήτη της κύησης. Μιάς και η IVF παρακωλύεται από τα χαμηλά ποσοστά επιτυχίας και την αυξανόμενη πίεση για μείωση στις πολλαπλές μεταφορές εμβρύου, ένας σημαντικός στόχος στην αναπαραγωγική ιατρική σήμερα είναι να βρεθεί μια μέθοδος για την επιλογή των καλύτερων εμβρύων για μεταφορά.
Ως εκ τούτου σήμερα, ένα μεγάλο μέρος της Ιατρικής έρευνας αφιερώνεται με στόχο τον προσδιορισμό βιοδεικτών για της επιλογή των ωαρίων και τον προσδιορισμό της ποιότητας των εμβρύων και να προβλέψει το αποτέλεσμα της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Στειρότητα, υπογονιμότητα και σύνδρομα ή ασθένιες που επηρεάζουν τη γονιμότητα, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), η Φλεγμονώδης Νόσος της Πυέλου (PID) ή ενδομητρίωση. εκδηλώνονται με συγκεκριμένες αλλαγές στις μεταβολικές οδούς που επηρεάζουν τα βιολογικά υγρά, όπως το ωοθυλακικό υγρό (FF), τον ορό του αίματος και τα ούρα.
Η Μεταβολομική μπορεί να εφαρμοστεί στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με την απόκτηση και την εξέταση των μεταβολικών προφίλ των προαναφερθέντων βιολογικών υγρών δίνοντας στους Ιατρούς τη δυνατότητα όχι μόνο να προβλέψουν το αποτέλεσμα της εξωσωματικής γονιμοποίησης, αλλά και να αποκαταστήσουν της φυσιολογικές μεταβολικές οδούς, να αυξήσουν τη γονιμότητα, να βελτιώσουν την ποιότητα των ωαρίων και των εμβρύων, και να βελτιώσουν τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμο- ποίησης. Η Μεταβολομική έχει πολλές εφαρμογές στο αναπαραγωγικό σύ- στημα της γυναίκας. Αυτές οι εφαρμογές περιλαμβάνουν την με- ταβολομική ωοθυλακικού υγρού (FF), του μέσου της καλλιέργειας των εμβρύων, των ωαρίων και των σχετικών κυττάρων τους, και την εισαγωγή τεχνικών μεταβολομικής για τους γυναικολόγους, συμπεριλαμβανομένων των εφαρμογών για την τραχηλική βλέννη, τη μήτρα, τηω πυέλο, τον ωοθηκικό ιστό, και το ωοθηκικό υγρό. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα μεταβολικά χαρακτηριστικά των εμ- βρύων μπορεί να είναι ενδεικτικά των δυνατοτήτων τους να ολο- κληρώσουν σε μια εγκυμοσύνη. Τα παρακάτω άρθρα μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του Dr. Δημητρακόπουλου στο site των Med-Professionals:
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΩΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ, στην εμβρυϊκή ανάπτυξη και την ενήλικη ζωή Υγρό Ωοθυλακίων (FF) Σύνθεση και η Γονιμότητα Σύνθεση του Πλάσματος και των Ούρων και η Γονιμότητα Πώς η σύνθεση του ωοθηλακικού υγρού, του ορού του αίματος και των ούρων επηρεάζουν τη γονιμότητα