Δρ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΧΑΡΜΑΝΔΑΡΗ
MD, MSc, PhD, MRCP (UK), CCST (UK)
ΠΑΙΔΟΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής & Εφηβικής Ενδοκρινολογίας
Α' Παιδιατρική Κλινική, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία”, Αθήνα
Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία”
Α' Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών
Χωρέμειο κτίριο, 3os Όροφος
Θηβών και Παπαδιαμαντοπούλου, 115 27 Αθήνα
Τηλέφωνο +30 213 2013244, +30 213 2013239
Ιδιωτικό Ιατρείο
Λεωφόρος Βασ. Σοφίας 122 (2ος Όροφος), 115 26 Αθήνα
Τηλέφωνο +30 211 4110397 | Τηλ./Fax. +30 210 7780500 | Κινητό +30 6947 904369 | Fax. +30 210 7780500

Η κ. Ευαγγελία Χαρμανδάρη αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ως πρώτη του έτους της. Ειδικεύθηκε στην Γενική Παιδιατρική στην Αγγλία και είναι κάτοχος του πιστοποιητικού εκπαίδευσης “Membership of Royal College of Physicians” (1996). Στη συνέχεια εξειδικεύθηκε στην Παιδιατρική και Εφηβική Ενδοκρινολογία στο Κέντρο Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού του Λονδίνου, στα Νοσοκομεία The Middlesex Hospital, Great Ormond Street Hospital for Children, και University College Hospital. Στα Νοσοκομεία αυτά πραγματοποίησε τη διδακτορική της διατριβή στην Παιδιατρική και Εφηβική Ενδοκρινολογία. Η κ. Χαρμανδάρη είναι επίσης κάτοχος των πιστοποιητικών εκπαίδευσης “Certificate of Completion of Specialist Training in General Pediatrics”, και “Certificate of Completion of Specialist Training in Pediatric Endocrinology”, τα οποία απονεμήθηκαν από το Royal College of Pediatrics and Child Health, London, UK (2005).
Οι ακαδημαϊκές της σπουδές περιλαμβάνουν Μάστερ Επιστημών στην Κλινική Παιδιατρική και Διδακτορική Διατριβή στην Παιδιατρική και Εφηβική Ενδοκρινολογία, τα οποία χορηγήθηκαν από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου το 1998 και 2001 αντίστοιχα. Πραγματοποίησε τις μεταδιδακτορικές της σπουδές στην Μοριακή Ενδοκρινολογία και Κυτταρική Βιολογία στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας στις ΗΠΑ (2000-04). Επίσης εργάστηκε ως Διευθύντρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας στα Νοσοκομεία “St. James” University Hospital and Leeds General Infirmary, Leeds, UK (2006- 2007). Επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από 15 χρόνια παραμονής στην Αγγλία και στις ΗΠΑ, ως Ερευνήτρια στο Τμήμα Ενδοκρινο- λογίας και Μεταβολισμού, Κέντρο Κλινικής Έρευνας, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (2007-10).
Από το 2011 είναι μέλος ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στη βαθμίδα του Ανα- πληρωτή Καθηγητή, με γνωστικό αντικείμενο “Παιδιατρική-Παιδιατρική Ενδοκρινολογία” και εργάζεται στην Α' Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία”. Επίσης, παραμένει Επιστημονική Υπεύθυνη του Εργαστηρίου Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών ως συνεργαζόμενη ερευνήτρια του Ιδρύματος.
Η κ. Χαρμανδάρη είναι Πρόεδρος της Επιτροπής έγκρισης χο- ρήγησης Αυξητικής Ορμόνης του Νοσοκομείου Παίδων “Η Αγία Σοφία” και μέλος Ευρωπαϊκών Εταιρειών σχετικά με την ασφάλεια χορήγησης Αυξητικής Ορμόνης σε παιδιά και εφήβους. Επίσης, είναι μέλος των Clinical Practice Committee και ESPE Science School της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας. Επίσης είναι Επιστημονική Υπεύθυνη και Συντονίστρια του Προ- γράμματος “Ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία”, το οποίο χρηματοδοτείται από τα ΕΣΠΑ (MIS 370545).
Έχει δημοσιεύσει 70 εργασίες σε διεθνή περιοδικά με κριτές, οι οποίες έχουν λάβει 2.100 αναφορές (h-index=27, total impact factor=450). Επίσης, έχει δημοσιεύσει 1 βιβλίο, 40 κεφάλαια σε βιβλία, και 100 περιλήψεις σε διεθνή συνέδρια. Το 2007 τιμήθηκε για την έρευνά της με το “Henning Andersen Prize” της Ευρωπαϊ- κής Εταιρείας Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας (European Society for Pediatric Endocrinology, ESPE).
Προσφερόμενες Ιατρικές Υπηρεσίες
Αξιολόγηση και αντιμετώπιση παιδιών και εφήβων με ενδοκρινολογικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων:
-
Διαταραχές Αύξησης, όπως χαμηλό ανάστημα, υψηλό ανάστημα, χαμηλό βάρος σώματος ή παχυσαρκία.
-
Παθήσεις θυρεοειδούς, όπως συγγενής ή επίκτητος υποθυρεοειδισμός και υπερθυρεοειδισμός, βρογχοκήλη, θυρεοειδίτιδα, καρκίνος του θυρεοειδούς.
-
Παθήσεις της υποφύσεως, όπως μεμονωμένη ή πολλαπλή ανεπάρκεια ορμονών της υπόφυσης, ανεπάρκεια Αυξητικής Ορμόνης, νόσος Cushing.
-
Παθήσεις των γονάδων, όπως υπογοναδοτροφικός ή υπεργοναδοτροφικός υπογοναδισμός, Σύνδρομα Turner, Klinefelter, Kallman, Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
-
Διαταραχές ανάπτυξης/διαφοροποίησης φύλου, όπως αμφίβολα έξω γεννητικά όργανα, μικροπεϊσμός, υποσπαδίας, κρυψορχία.
-
Παθήσεις επινεφριδίων, όπως Συγγενής υπερπλασία των επι νεφριδίων, επινεφριδιακή ανεπάρκεια, πρώιμη αδρεναρχή, Σύνδρομο Cushing, υποαλδοστερονισμός, ψευδοϋποαλδο- στερονισμός, όγκοι επινεφριδίων.
-
Διαταραχές εφηβείας, όπως πρώιμη ή ενωρίς ήβη, καθυστερημένη ήβη.
-
Διαταραχές μεταβολισμού γλυκόζης, όπως αντίσταση στην ινσουλίνη, διαταραχή της ανοχής στη γλυκόζη, υπεργλυκαιμία, Σακχαρώδης Διαβήτης (τύπου 1, 2, MODY ή στο πλαίσιο άλλων παθήσεων), υπογλυκαιμία.
-
Διαταραχές μεταβολισμού ασβεστίου, όπως υπασβεστιαιμία, υπερασβεστιαιμία, ραχίτιδα.
-
Διαταραχές ομοιοστασίας του ύδατος, όπως άποιος διαβήτης (κεντρικός, νεφρογενής), υποδιψία.
-
Ενδοκρινολογικά προβλήματα που συνοδεύουν χρόνια νοσήματα, όπως νευρογενής ανορεξία, σύνδρομα δυσαπορρόφησης, κακοήθειες